piątek, 17 lutego 2012
Ptaki dokarmiany zimą
Kiedy już zdecydowaliśmy się dokarmiać ptaki, musimy pamiętać o kilku kwestiach:
1. Ptaki dokarmiany zimą, od początku do końca mrozów.
To prawda, że w Wielkiej Brytanii czy w USA ptaki są karmione przez cały rok a samo dokarmianie ptaków stanowi tam obecnie potężny biznes. W rezultacie niektóre z tamtejszych gatunków zaprzestały naturalnych wędrówek do ciepłych krajów tylko dlatego, że korzystając z dostarczanego przez ludzi pokarmu, mogą spokojnie przezimować, a co za tym idzie, także szybciej przystąpić do lęgów w następnym roku. Sprawa nabierze jednak powagi, kiedy moda na całoroczne dokarmianie zakończy się albo znacznie osłabnie – wówczas może się okazać, że ptaki, które nie odlecą w porę, zakończą swój żywot z powodu zbytniej ufności w człowieka i jego widzimisię…
2. Karmę wysypujemy regularnie, tak by jej nigdy nie zabrakło, zwłaszcza w mroźne dni.
Podejmując się dokarmiania, powinniśmy wiedzieć o tym, że przyzwyczajamy ptaki do tego, iż w naszym karmniku zawsze znajdą coś do zjedzenia. Zdarza się, że ptaki na tyle sobie to zakodują, że kiedy trafią na pusty karmnik, kręcą się w jego okolicy i cierpliwie czekają, zamiast szukać pokarmu gdzie indziej – tego rodzaju obserwacje potwierdza także fachowa literatura.
Dlatego trzeba rozważyć, czy stać nas na skrupulatność i czas, który trzeba będzie poświęcić na dokarmianie. Rozwiązaniem może być tu pojemny karmnik automatyczny, choć i on nie zwolni nas całkowicie od pracy i pamiętania o wziętym na siebie obowiązku.
3. Karma musi być świeża i czysta.
Aby dopełnić tego warunku, trzeba mieć odpowiedni karmnik, czyli taki, który zabezpieczy karmę przed warunkami atmosferycznymi i da się łatwo czyścić. Bo karmniki należy czyścić, i to podczas każdego karmienia. Istnieją przesłanki mówiące o chorobach, które ptaki łapią od innych ptaków (z odchodów) właśnie w karmnikach. Dlatego zdrowie dokarmianych przez nas ptaków zależeć będzie od jakości karmy i od czystości samego karmnika.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz